Langfredag - Dagen for Jesu lidelse og død

Langfredag er en kristen merkedag som minnes Jesu lidelse og død på korset. Dagen er en av de mest alvorlige dagene i kirkeåret og er preget av stillhet og sorg.

Opprinnelse og Historie

Langfredag markerer dagen da Jesus ble dømt til døden, korsfestet og døde på Golgata. I følge evangeliene ble Jesus forrådt av Judas Iskariot, arrestert, og stilt for retten hvor han ble dømt til døden av den romerske guvernøren Pontius Pilatus. Jesu korsfestelse og død har blitt sett på som en offerhandling for menneskenes synder, og denne dagen har vært feiret siden kristendommens tidligste tider som en dag for sorg og refleksjon.

"Og da den sjette time kom, falt det et mørke over hele landet like til den niende time. Og ved den niende time ropte Jesus med høy røst: Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?"

Bibelen, Markus 15:33-34

Betydning og Markering i Norge

I Norge er Langfredag en offentlig fridag, og dagen markeres ofte med lange gudstjenester som fokuserer på Jesu lidelse og død. Mange kirker dekker alteret i svart som et tegn på sorg. Tradisjonelt har dagen vært preget av faste og stillhet, og det har vært vanlig å unngå festligheter og arbeid denne dagen. I dag bruker mange Langfredag til refleksjon og ro.